Allround communicatiespecialist

Ik beheers veel verschillende disciplines. Hieronder lees je meer. Ik ben een echte generalist. Juist de afwisseling maakt het voor mij echt leuk!

Persbeleid
Goede publiciteit is belangrijk voor een goed imago en een goede reputatie. Twee belangrijke uitgangspunten die ik hanteer bij een externe communicatiestrategie: Zeg wat je doet, en doe wat je zegt. En niet onbelangrijk: ‘Be good and tell’. De onderscheidende projecten –de parels- van een bedrijf of organisatie zijn extern niet altijd goed zichtbaar. En soms worden unieke kwaliteiten of prestaties intern voor lief genomen of helemaal niet gezien. Mijn journalistieke achtergrond zorgt ervoor dat ik de parels snel ‘opvis’, ‘oppoets’, en aan de buitenwereld laat zien.  

Crisiscommunicatie en issuesmanagement
Soms gaan er dingen mis. Dat gebeurt in elk bedrijf en in elke organisatie, zonder uitzondering. Soms gaat het zo mis, dat lokale, regionale of zelfs landelijke media op de stoep staan. Elke stap die je zet wordt onder de loep gelegd. De branche-organisatie heeft een mening en je medewerkers worden op straat aangesproken. Dan is van het belang om voorbereid te zijn, en snel te kunnen handelen. Een heldere woordvoeringslijn, duidelijke afspraken, goed mediabeleid. Het zijn onmisbare componenten. 

Door pro-actief de issues te volgen die voor een branche of organisatie van belang zijn kun je crisis voorkomen en als organisatie werken aan je profilering. Welke trends zijn van belang? Welke onderwerpen spelen er? Waar zit een potentiele brandhaard en hoe kunnen we die omzetten naar een kans? Over dit soort vragen denk ik met u mee. Ik ondersteunde onder andere de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer bij het opstellen en coördineren van de woordvoering rondom de moeizaam verlopen cao-onderhandelingen OV en de de publiciteit rondom de landelijke OV-staking bij de regionale vervoersbedrijven. 

Stakeholderscommunicatie
Welke stakeholders hebben we eigenlijk? Wat vinden die belangrijk? Hoe kijken ze naar onze organisatie? Hoe veranderen we het beeld dat onze stakeholders van ons hebben? Elk bedrijf heeft meerdere externe doelgroepen met wie zij communiceert. Klanten, zakenrelaties, branchegenoten. Ik bracht voor een grote woningcorporatie het netwerk in kaart, ik analyseerde de stakeholders en legde het gewenste beeld naast het bestaande beeld. Zo kon ik een passende communicatiestrategie met bijbehorende middelen ontwikkelen. In meerdere succesvolle bijeenkomsten met stakeholders werd het beeld dat zij van de organisatie hadden gekanteld.

Verandercommunicatie
Echt luisteren wat er speelt, reageren op signalen. Maar ook duidelijk zijn én blijven over wat er níet kan bij een verandering; dat is in de praktijk ingewikkeld. Het doel van de verandering vertalen in stevige communicatiestrategie en gelijktijdig goed aansluiten bij de gevoelens van medewerkers is één van mijn sterke punten. Bij de gemeente Zaanstad werkte ik als adviseur en sparringspartner van het MT. Ik begeleidde hier het communicatietraject rondom de reorganisatie van de sector Openbare Ruimte.  

Bij een grote woningcorporatie begeleidde ik een reorganisatie waarbij verschillende afdelingen van vier regio’s gecentraliseerd werden. Ik bracht het doel van de verandering in kaart en besprak met het directieteam wat we wilden bereiken? Die doelstellingen heb ik vertaald in kernboodschappen. In de uitvoering heb ik de boodschappen steeds gekoppeld aan de kernvraag van elke medewerker bij een verandering: ‘Wat betekent dit voor mij?’ Dat leidde niet tot een vlekkeloos proces. Wel tot meer begrip, draagvlak en verbinding.

Gebiedscommunicatie en –marketing
Hoe positioneer je een gebied dat vergrijst, verschraald en verarmd is? Waar de kansrijke inwoners vertrekken en de cohesie in de buurt afneemt? Ik ben vijf jaar lang projectleider geweest van het communicatieteam Integrale Wijkaanpak de Wierden – Almere Haven. De gemeente Almere, woningbouwcorporaties, maatschappelijke organisaties en inwoners werkten hier samen aan het verbeteren van de wijk. Met ruimtelijke- en sociale ingrepen in het gebied werd het tij gekeerd. Maar het imago van de wijk zat in de weg. Door kernwaarden voor het gebied te benoemen, bewoners intensief te betrekken bij de activiteiten en keer op keer in alle communicatie te herhalen waar de wijk mee bezig was en voor stond is het imago van de wijk meetbaar flink verbeterd.

Interne communicatie
Interne communicatie levert een positieve bijdrage aan het imago en de reputatie van een bedrijf. Een goede interne communicatiestrategie zorgt voor medewerkers die weten wat er speelt, medewerkers die trots zijn op hun bedrijf en op elkaar. Medewerkers zijn tenslotte het visitekaartje van een organisatie.

Interim-management
Ik werkte als eindredacteur, redactiemanager, coördinator en teamleider en marketingmanager. Ik heb een motiverende en coachende manier van leidinggeven. Open, eerlijk, kritisch als het moet en complimenteus als het kan! Maar altijd met het resultaat voor ogen. 

Tekstschrijven
Ik hou van taal. Ik ben ooit journalistiek gaan studeren om te kunnen schrijven. Dat doe ik nog steeds.   Ik werk veelvuldig als bidwriter en EMVI-adviseur voor zeer uiteenlopende aanbestedingen. Moeilijke dingen makkelijk uitleggen, zodat iedereen het begrijpt en er ook nog enthousiast van wordt! Dat is pas echt leuk. Voor Aedes-Magazine werk ik als redacteur. Maar ik ondersteun ook mensen die moeite hebben met hun sollicitatiebrief.  Ongeacht de opgave: goede communicatie en een duidelijke boodschap beginnen met heldere en begrijpelijke teksten.